Balis grannar: Lombok, Flores och Raja Ampat

Balis grannar

Sugen på att upptäcka mer av Indonesien? Mytomspunna Bali är ett av dom mest populära resmålen i Indonesien, men det finns även många destinationer i närheten som erbjuder fantastiska miljöer, öde stränder, spännande kultur och oförglömliga upplevelser. Vi kan hjälpa dig att skräddarsy resor till just din paradisö och presenterar här några heta favoriter.

Lombok

Öster om Bali hittar du den ungefär lika stora ön Lombok, som liksom sin granne, har välsignats med vita sandstränder och episka vågor för surfing. Lomboks inland består av frodiga skogar och vandringsstråk genom tobaksodlingar och risfält. Ön är hem åt den mäktiga Indonesiens näst högsta vulkan, Gunung Rinjani, där du hittar varma källor och en vacker kratersjö. Turkosa vikar avlöser massiva uddar på sydkusten som än så länge står orörda och oförstörda. Nordväst om Lombok ligger de tre sagolika Giliöarna med sina härliga stränder omgivna av livfulla korallrev.

Lombok liknar Bali på många sätt och största skillnaden är att turistnäringen än så länge är mycket mindre. På de små hotellen på ön kan du räkna med ett genuint vänligt bemötande av lokalbefolkningen. Med oss kan du kombinera din Balisemester med en resa till Lombok, eller prova vårt populära resepaket Upplev Lombok.

Java

Väster om Bali hittar vi landets hjärta, Java. Här finns allt från stora städer och rika traditioner inom konst, musik och dans till hisnande vacker natur och mystiska arkeologiska platser. Ön erbjuder ett rikt utbud av fascinerande landskap – risfält i regnbågens alla färger, rykande vulkaner, regnskog, savann och orörda stränder – ett naturparadis för ögat helt enkelt.

Med sina 140 miljoner invånare är Java den mest befolkningsrika ön i landet och det märks inte minst i städerna med sina trånga, bullriga betonggångar. Upplev Jakartas puls, industri- och kulturcentret Yogyakartas själ och Surakartas tradition som är mindre influerad av väst än de flesta indonesiska städerna.

Raja Ampatöarna

Raja Ampatöarna ligger inte lika nära Bali, men kan vara en av Sydostasiens vackraste ökedjor. Öarna hittar vi utanför staden Sorongs (på Papua Nya Guinea) kust. Området består av cirka 1000 sparsamt befolkade öar med branta sluttningar, bländande stränder, täta djungler, dolda laguner, spökgrottor och små underliga svampformade holmar. De fyra största öarna i gruppen heter Waigeo, Batanta, Salawati och Misool.

Raja Ampat bjuder förutom på hisnande landskap på ett rikt fågelliv och dykning och snorkling i absolut världsklass. Vattnet beskrivs som så klart att det är som att dyka i ett tropiskt akvarium och det marina livet är så rikt att forskare framställer platsen som en biologisk hotspot som kan fungera för att återbefolka korallreven i Stilla Havet och Indiska Oceanen.

Flores

Några ö-steg öster om Bali ligger Flores som på senare år har ökat i popularitet bland västerländska turister. Här hittar du bland annat den växande turiststaden Labuanbajo som kan erbjuda såväl tropisk skönhet som närhet till Komodo nationalpark, suveräna platser för dykning och småöar med fina stränder. Ännu fler resande lockas till ön av dess frodiga inland där man inom loppet av några dagar kan få uppleva heta vulkaner, exotiska kulturer, vackra sjöar och risfält.

På Flores kan du få syn på gott om kyrktorn, då flera nominella katoliker bor utanför hamnstäderna, men det är ännu vanligare med människor som är del av kulturer som kan spåras flera hundra år tillbaka i tiden. Dessa bor ofta i traditionella byar som inte tycks ha förändrats alls de senaste tusen åren.