Tulamben

Tulamben

Tulamben är en liten fiskeby på Balis nordöstra kust som är en av Balis mest populära orter för dykfantaster. Här kan du utforska vraket Liberty och det korallrev som har växt fram på dess skrov.

Området kring Tulamben

Ortens namn går att härleda till de balinesiska orden för många stenar, vilket hör samman med de många utbrotten från närliggande Mount Agung. Det innebär också att stränderna i området inte består av sand utan av tämligen stora men alldeles jämna stenar. Till Tulamben tar man sig för att uppleva dykning och snorkling i världsklass, men några få torrare aktiviteter finns ändå.

Om du inte vill samla vackra stenar på stranden – sådana som kostar en förmögenhet i inredningsaffären – kan du alltid besöka morgonmarknaden i själva byn cirka 1,5 km norr om dykcentrat.

Upplevelser under ytan

Tulambens största attraktion, det amerikanska fraktskeppet Liberty, ligger på 30 meters djup. Men de översta delarna av fartyget är endast fem meter under vattenytan. Skeppet torpederades 1942 av japanerna utanför en närliggande ö och bogserades sedan till Tulamben för att repareras eller på annat sätt återanvändas. 1963 hade dock Mount Agung ett utbrott och skeppet sjönk ungefär 25 meter från stranden. Skrovet har blivit grund för ett korallrev, som idag har ett rikt djurliv. Naturligtvis går det bra att uppleva såväl vraket som korallrevet genom att snorkla, men att dyka ned till det ger upplevelsen ytterligare en dimension.

Orten i sig hade troligen aldrig blivit något annat än en avlägsen fiskeby om det inte vore för möjligheten att dyka vid vraket. Nästan allt i Tulamben kretsar kring dykning. Trots att Tulamben ursprungligen är en fiskeby respekteras området kring vraket av lokalbefolkningen och de hjälps åt att minimera fisket i närheten av dykområdet, vilket uppskattas av dykarna. Professionella dykare lovordar lokalbefolkningens engagemang i att bevara djurlivet runt vraket, där man kan träffa på en mängd olika hajar liksom den säregna klumpfisken.


Gratis offertförfrågan

Vi återkommer med ett reseförslag till dig inom 24 timmar.
Alla förfrågningar är helt kostnadsfria och utan förbindelse.
Fyll i formuläret nedan, eller ring oss på 031-7577730.


Vilken typ av resa är du intresserad av?

Vänligen ange antal resenärer:

Ungefärliga datum för din resa:

Hur hittade ni oss?

InternetRekommendationTidning/magasinÖvrigt

Skriv bildens teckenkombination i det blanka fältet nedan.
För att använda CAPTCHA måste tillägget Really Simple CAPTCHA vara installerat.

Jag tar gärna del av information och erbjudanden från Baliexperten framöver.

[box]
Bali Experten

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få erbjudanden och nyheter direkt till din e-post.
Vi på Baliexperten gillar att förse våra kunder och besökare med spännande tävlingar, generöse erbjudanden och läsvärda nyheter. Med jämna mellanrum skickar vi ut denna information i vårt nyhetsbrev, allt för att ge Er förmånen av att bli först med att få reda på dessa spännande nyheter, då du får dem levererade direkt till din e-post. Tjänsten är helt gratis och du kan avbeställa prenumerationen när som helst.

[/box]