Valuta, dricks och kontanter på Bali

Valuta, dricks och kontanter på Bali

bali valuta
bali valuta

Valutan som används på Bali är indonesisk rupiah (IDR), och du bör alltid bära med dig kontanter när du turistar på ön. Värdet på valutan förändras naturligtvis hela tiden mot den svenska kronan, men generellt kan vi säga att 1000 rupiah motsvarar ungefär 60 öre i svenska kronor. Du bör dock kontrollera växelkursen innan avresan så att du kan uppskatta priser på Bali. Ett tips är att ta hjälp av en app för växelkurser, som snabbt kan omvandla summor mellan IDR och SEK.

Kontanter är smidigt på Bali

Kontanter är det betalningsmedel som dominerar på ön. För att smidigt ta sig runt på Bali är det rekommenderas det att alltid ha kontanter till hands. Det finns dessutom gott om bankomater så att få tillgång till kontanter är aldrig ett problem. Som vanligt när man gör kontantuttag utomlands tillkommer det en avgift, denna avgift brukar ligga någonstans mellan 35 och 40 kronor. Avgiften varierar dock beroende på vilken bank du har och även vilken typ av kreditkort du använder dig av. På vissa ställen går det naturligtvis bra att betala med kort. Hotell och större restauranger är exempel på sådana inrättningar, men räkna med att du oftast inte kan betala med kort.

Vissa menar att det kan vara bra att ha med sig amerikanska dollar (USD) till Bali då de är mycket lättare att växla jämfört med skandinaviska valutor. Detta är dock inte nödvändigt så länge du inte har något emot att ta ut pengar med ditt kreditkort. Vill du ändå växla pengar på plats bör du vara uppmärksam och noga kontrollera växelkursen, då det har hänt att turister har lurats på vissa mindre nogräknade växlingskontor. Kom dessutom ihåg att dollarsedlar som utfärdats tidigare än 1998 inte accepteras i landet.

Skatter och avgifter på Bali

På Bali tillkommer det i de allra flesta fall en skatt på 10 % utöver det angivna priset. När det gäller servicebranscher, såsom restauranger och hotell, läggs det även till en serviceavgift på den slutgiltiga kostnaden. På grund av denna avgift anses det inte nödvändigt att ge dricks, men det är inte heller fel att göra det om man är nöjd med den service man har fått. Många av de som arbetar inom serviceyrken är ofta lågavlönade och dricks är därför mycket uppskattat, och kan göra deras vardag lite lättare.

En annan avgift som tillkommer på resan är att varje person som lämnar landet behöver betala en skatt på 200 000 IDR på flygplatsen, vilket motsvarar cirka 125 svenska kronor. Det är inte någon stor avgift men den ska alltid betalas.

Valutakursen för Indonesiska Rupiah finner du nedan:

*Tabellen visar vad 1 SEK är värd i IDR.

Kommentera


Gratis offertförfrågan

Vi återkommer med ett reseförslag till dig inom 24 timmar.
Alla förfrågningar är helt kostnadsfria och utan förbindelse.
Fyll i formuläret nedan, eller ring oss på 031-7577730.


Vilken typ av resa är du intresserad av?

Vänligen ange antal resenärer:

Ungefärliga datum för din resa:

Hur hittade ni oss?

InternetRekommendationTidning/magasinÖvrigt

Skriv bildens teckenkombination i det blanka fältet nedan.
För att använda CAPTCHA måste tillägget Really Simple CAPTCHA vara installerat.

Jag tar gärna del av information och erbjudanden från Baliexperten framöver.

[box]
Bali Experten

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få erbjudanden och nyheter direkt till din e-post.
Vi på Baliexperten gillar att förse våra kunder och besökare med spännande tävlingar, generöse erbjudanden och läsvärda nyheter. Med jämna mellanrum skickar vi ut denna information i vårt nyhetsbrev, allt för att ge Er förmånen av att bli först med att få reda på dessa spännande nyheter, då du får dem levererade direkt till din e-post. Tjänsten är helt gratis och du kan avbeställa prenumerationen när som helst.

[/box]