Fem maträtter att prova på Bali

Fem maträtter att prova på Bali

Indonesien består av tusentals öar, alla med sina egna distinkta kulturer och mattraditioner. Bali utgör inget undantag, här kan du uppleva ett intressant smakäventyr och reta smaklökarna med fantastiska aromer och unika blandningar. Räkna med kött och grönsaker i alla möjliga konstellationer, friska och starka kryddblandningar samt ris i alla dess former! I följande artikel du läsa om några traditionella favoriter som du borde passa på att prova när du kommer hit på besök.

indonesisk matEtt hett tips för dig som älskar att upptäcka nya mattraditioner är att gå en matlagningskurs när du kommer till Bali. I den kurs som ingår i några av våra resepaket får du laga nio traditionella rätter samt efterrätt med råvaror från den lokala marknaden. Allt under handledning av professionella balinesiska kockar.

1. Sate lilit (Satay)

Sate eller satay är en grillspettsrätt som kan avnjutas i olika versioner på flera av de indonesiska öarna. Balis version kallas Sate lilit och den är gjord på malt nötkött, kyckling, fläsk, fisk eller sköldpadda. Köttet blandas med kokos, kokosmjölk och ett hopplock av olika grönsaker och kryddor. Blandningen formas runt en pinne av bambu, sockerrör eller citrongräs och därefter läggs den på grillen. Sate lilit kan avnjutas med eller utan sås.

2. Betutu

Enligt legenden var betutu en gång i tiden kungens favoriträtt och om det stämmer är det föga förvånande. Rätten utgörs av en hel anka (bebek betutu) eller kyckling (ayam betutu) stoppad med en välsmakande blandning gjord på schalottenlök, vitlök, gurkmeja, ingefära, galangarot, chili, jordnötter med mera. Måltiden tar minst åtta timmar att förbereda, men rätt tillagad får du verkligen uppleva en smaksensation i varje tugga.

3. Lawar

Lawar tillagas genom att blanda hackat kött eller jackfrukter med olika gröna grönsaker och riven kokos. Köttet kan komma från ko, gris, kyckling, anka, sköldpadda eller en kombination av dessa. Lawar kan vara röd eller vit – den röda får sin färg genom att man lägger till djurblod i blandningen. Med det får rätten en speciell smak som är mycket angenäm, enligt en del. Den vita versionen innehåller inget djurblod och ofta ersätts köttet med jackfrukter.

4. Skaldjur i Jimbaran

Spenderar du någon tid i Jimbaran på södra Bali får du inte missa att stanna till på ett av de många caféerna som serverar grillade rätter på nyfångad fisk och skaldjur. Här kan du få tag på såväl räkor och musslor som krabba och hummer samt ett brett urval av fisksorter. När det gäller smak ligger hemligheten i varje cafés specifika recept och kryddning, där sambal har kommit att bli lite av ett kännetecken för platsen.

5. Babi guling

En av de riktiga fröjderna att testa på Bali är babi guling – helstekt gris. Grisen kan endast grillas hel och rätten serverades till en början endast i samband med kulturella firanden och ceremonier. Numera finns det dock även restauranger som erbjuder rätten. Här får du en saftig maträtt med en traditionell kryddblandning som omfamnar köttet.

  Gratis offertförfrågan

  Vi återkommer med ett reseförslag till dig inom 24 timmar.
  Alla förfrågningar är helt kostnadsfria och utan förbindelse.
  Fyll i formuläret nedan, eller ring oss på 031-7577730.


  Vilken typ av resa är du intresserad av?

  Vänligen ange antal resenärer:

  Ungefärliga datum för din resa:

  Hur hittade ni oss?

  InternetRekommendationTidning/magasinÖvrigt

  Skriv bildens teckenkombination i det blanka fältet nedan.
  För att använda CAPTCHA måste tillägget Really Simple CAPTCHA vara installerat.

  Jag tar gärna del av information och erbjudanden från Baliexperten framöver.

  [box]
  Bali Experten

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få erbjudanden och nyheter direkt till din e-post.
  Vi på Baliexperten gillar att förse våra kunder och besökare med spännande tävlingar, generöse erbjudanden och läsvärda nyheter. Med jämna mellanrum skickar vi ut denna information i vårt nyhetsbrev, allt för att ge Er förmånen av att bli först med att få reda på dessa spännande nyheter, då du får dem levererade direkt till din e-post. Tjänsten är helt gratis och du kan avbeställa prenumerationen när som helst.

  [wysija_form id=”5″][/box]